PLE zabiera oficjalnie głos

Co ciekawe, komunikat PLE nie ukazał się bynajmniej na Facebooku lub X. Zamiast tego wybrano serwis LinkedIn. – 22 lutego 2024 roku informowaliśmy publicznie o rozpoczęciu procesu inwestorskiego, na mocy którego spółki Finnest Holdings LTD, BNP Venture Capital LTD, ASI BNP Investment Fund miały nabyć 100% akcji spółek Polska Liga Esportowa S.A. oraz PLE Tech sp. z o.o. Finalizacja tego procesu była zaplanowana na marzec 2024 roku. Niestety z przyczyn formalnych, niezależnych od PLE, ten proces znacząco się opóźnia, co rzutuje na nasze zobowiązania wobec partnerów i plany na przyszłość – przyznał zarząd Polskiej Ligi Esportowej. Według nowych założeń finalizacja procesu inwestorskiego ma nastąpić w czerwcu.

Otworzy ona przed nami nowe ścieżki rozwoju. To drzwi do międzynarodowych projektów i współprac, a także możliwości rozwoju esportu w Polsce na niespotykaną do tej pory skalę. Naszym celem zawsze było budowanie czegoś wyjątkowego w świecie esportu. Mimo obecnej sytuacji, nadal dążymy do realizacji naszej misji – możemy wyczytać we wspomnianym komunikacie. Jednocześnie zarząd zapewnił, iż pozostaje w kontakcie z podmiotami, które mogą być zainteresowane finalizacją procesu. Przypomnijmy, że w minionych tygodniach o długach ze strony Polskiej Ligi Esportowej wspominali m.in. Szymon "IsAmU" Kasprzyk z Pompa Teamu, Hubert "szejn" Światły czy też Mateusz "m4tthi" Szambelan. Ponadto opóźniono start 2. splitu Dywizji Mistrzowskiej, która utraciła wsparcie Polskiej Grupy Energetycznej.