Niedawno internet obiegła szokująca informacja, że Professional Esports Association zamierza zabronić podlegającym pod siebie amerykańskim drużynom startu w rozgrywkach ESL Pro League. Wszystko dlatego, że PEA planuje założyć własną ligę. Cała sytuacja nie spodobała się jednak zawodnikom, którzy poczuli się szantażowani i z tego powodu wystosowali otwarty list.

Pod pismem podpisali się gracze Cloud9, Counter Logic Gaming, Team Liquid, Immortals oraz Team SoloMid, czyli w sumie pięciu na siedmiu członków PEA (na ten moment nie wiadomo czy list poprą też w NRG eSports i compLexity Gaming). Jak się okazuje, zespoły chciały mediacji, ale amerykańska organizacja nie była tym zainteresowana.

Nie wiadomo jaki będzie finał całej sprawy, zwłaszcza, że PEA wydaje się pozostawać nieugięta. Co więcej, oficjele organizacji zagrozili, że jeśli którakolwiek z drużyn wystartuje jednak w lidze EPL, jej kontrakt zostanie natychmiastowo zerwany. Pełną treść listu otwartego znaleźć można pod tym adresem.