ocelote zawieszony i zobowiązany do wykonania szkoleń

Chodzi o sprawę związaną z imprezowaniem z Andrew Tate'em. ocelote upublicznił nagranie, na którym bawił się w towarzystwie kontrowersyjnej postaci, przez wielu postrzeganą przez pryzmat swoich poglądów. Te niejednokrotnie nazywane były w przestrzeni publicznej mizoginistycznymi i nic dziwnego, że cały internet zawrzał. Niektórzy opowiadali się po stronie CEO Samurajów, inni natomiast domagali się od niego usunięcia nagrania. 32-latek odpowiedział dość dosadnie i obwieścił, że nikt nie będzie wpływał na to, z kim się zadaje. To dolało oliwy do ognia. Hiszpan bardzo szybko został zawieszony przez organizację w pełnieniu swojej funkcji na osiem tygodni, a jakiś czas później opublikował film, w którym ogłasza, że całkowicie porzuca projekt G2 ze względów PR-owych.

Wiele osób zarzucało Riotowi, że to właśnie on naciskał na wyrzucenie hiszpańskiego działacza z G2. Firma jednak nie wspomina o tym w swoim orzeczeniu. W nim możemy przeczytać za to oficjalne stanowisko względem całej sytuacji. – Carlos Rodríguez zaangażował się w działalność szkodzącą najlepszym interesom Ligi i Riot Games z naruszeniem regulaminu LEC. W związku z tym zostaje zawieszony w zajmowaniu jakiegokolwiek stanowiska kierowniczego lub operacyjnego w zespole, lub organizacji w zawodach sygnowanych przez Riot i w uczestnictwie w nich do 13 listopada 2022 roku – czytamy w ogłoszeniu.

Mało tego, ocelote jest też zobowiązany do ukończenia szkolenia w zakresie wrażliwości i szkolenia dla kadry kierowniczej. To są warunki, które stawia Riot Games, jeśli 32-latek chciałby kiedykolwiek jeszcze postawić stopę w zawodach pod szyldem tej firmy. Szkolenia te muszą być prowadzone przez podmiot niezwiązany z G2, ocelotem oraz Riotem.